همانطور که می دانید، بتن آرمه به دلیل مزایایی مانند مقاومت بالا و صرفه اقتصادی، به طور گسترده در ساخت و ساز مدرن مورد استفاده قرار می گیرد. در این نوع سازه ها، میلگردهای فولادی به عنوان آرماتور در داخل بتن تعبیه می شوند تا مقاومت کششی لازم را فراهم کنند.
یکی از چالش های اساسی در اجرای سازه های بتن آرمه، اتصال میلگردها به یکدیگر است. طول شاخه های میلگرد محدود بوده و معمولا 12 متر است. برای ایجاد یکپارچگی در اسکلت بتنی و انتقال موثر نیروها بین میلگردها، لازم است که آنها در محل اتصال به طور صحیح وصله شوند.
وصله آرماتور به فرآیند اتصال دو یا چند میلگرد به یکدیگر گفته می شود. این اتصال باید ضمن مقاومت در برابر نیروهای وارده، قادر به انتقال تنش ها بین میلگردها نیز باشد. وصله های آرماتور انواع مختلفی دارند که بر اساس شرایط، الزامات اجرایی و آیین نامه ای باید استفاده شوند. گروه صنعتی کوپلرسازان سعی دارد در این مقاله به معرفی انواع روش های مرسوم در اتصال آرماتور ها بپردازد و شما را در انتخاب بهترین روش همراهی کند. همچنین برای خرید کوپلر استاندارد و سایر محصولات ما میتوانید با مشاوران گروه صنعتی کوپلرسازان در ارتباط باشید.
وصله آرماتور چیست و چرا استفاده می شود؟
با توجه به اینکه طول میلگردها محدود است، مهندسین و متخصصان این حوزه به منظور دستیابی به طول مورد نیاز اقدام به اتصال دو یا چند میلگرد میکنند، که به این کار اصطلاحا “وصله آرماتور” میگویند. میلگردها به صورت ثابت در بتن قرار میگیرند به همین دلیل طول میلگرد، چسبندگی با بتن و سطح تماس سه فاکتور اساسی برای طراحی یک اتصال میلگرد مناسب به شمار می روند. پیوستگی بین فولاد مسلح کننده و بتن در اثر عوامل زیر ایجاد می شود:
- بین فولاد و بتن چسبندگی از نوع شیمیایی به وجود میآید
- بین سطح میلگرد فولادی و بتن اطراف آن مقاومتی از نوع نیرو اصطکاک وجود دارد
- برآمدگی ها و فرورفتگی های روی آرماتور با بتن درگیر میشود که نیروی اصطکاک را افزایش میدهد
انواع روش های وصله آرماتور
- وصله مکانیکی یا کوپلر (mechanical splices)
- وصله پوششی یا اورلب ( lap splices)
- وصله جوشی یا فورجینگ (welded splices)
وصله مکانیکی یا کوپلر: روشی نوین برای اتصال سریع و ایمن
در چند سال اخیر استفاده از وصله مکانیکی میلگرد، به عنوان جایگزینی نوین برای روشهای سنتی مانند اورلپ و فورجینگ، در صنعت ساختمان به طور فزایندهای افزایش یافته است. این روش اتصال با استفاده از قطعات مکانیکی مانند کلمپ، کوپلینگ و رزوه، دو سر میلگرد را به طور محکم به یکدیگر متصل میکند و مزایای قابل توجهی را به همراه دارد.
مزایای وصله مکانیکی میلگرد(کوپلر)
- سرعت اجرا: نصب و اجرای وصلههای مکانیکی بسیار سریعتر و آسانتر از روشهای سنتی است. این امر به ویژه در پروژههای با زمان محدود یا شرایط اضطراری حائز اهمیت است.
- سهولت اجرا: نیاز به ابزار و تجهیزات تخصصی پیچیده و همچنین وجود جوشکاری ماهر در این روش نیست. افراد ماهر و با تجربه کافی، میتوانند به راحتی وصلههای مکانیکی را نصب کنند.
- کیفیت بالا: اتصالات مکانیکی با استفاده از مواد و قطعات باکیفیت و تحت نظارت دقیق تولید میشوند و میتوانند مقاومت و عملکردی مشابه یا حتی بهتر از روشهای سنتی ارائه دهند.
- وصله مکانیکی میتواند در هر موقعیت و شرایطی بدون محدودیت، در سازه بتنی استفاده شود، برای مثال در نواحی مفصل پلاستیک که محدودیتهایی دارد نیز میتوان از وصله مکانیکی استفاده کرد.
- امکان اتصال میلگردهای فولادی آجدار با قطر متفاوت به هر دو صورت پهلو به پهلو یا سر به سر با کوپلر وجود دارد.
- مقاومت کوپلر میلگرد اصولا از روش اورلب میلگرد بیشتر است.
- در وصله مکانیکی به دلیل عدم نیاز به همپوشانی میلگردها، ضایعات آرماتور وجود نداشته و همچنین بتن ریزی به دلیل کاهش پیدا کردن تجمع میلگردها در محل های خاص راحت تر انجام میشود.
- در شرایط خاصی که آیین نامههای ساختمانی اجازه استفاده از اورلب برای میلگرد با قطر بالا را نمیدهد کوپلر جایگزین مناسبی برای آن است.
- استحکام و مقاومت این نوع وصله به حضور یا عدم حضور بتن در اطراف آن وابسته نیست.
- در روش کوپلر نیاز به محاسبات خاص مانند روش اورلب برای همپوشانی میلگرد وجود ندارد و از خطاهای محاسباتی جلوگیری می شود.
وصله پوششی یا اورلب میلگرد: پر هزینه ترین روش اتصال
وصله پوششی یا اورلب میلگرد ساده ترین و متداول ترین روش اتصال میلگردها در سازه های بتن آرمه است. در این روش، دو سر میلگرد که قرار است به یکدیگر متصل شوند، روی هم قرار میگیرند و سپس با بتن پوشانده می شوند.
در وصله میلگردهای با قطر بالا از وصله پوششی نمی توان استفاده کرد و این روش تنها در میلگردهای با قطر 36 میلی متر به پایین مجاز می باشد. استفاده از این نوع وصله به دلیل تامین طول همپوشانی توسط هر دو میلگرد، مصرف میلگرد را به میزان حدود 20 درصد افزایش می دهد.
استفاده از این روش علاوه بر کاهش مقاوت پروژه، افزایش هزینه بسیار زیادی را هم به همراه خواهد داشت. از طرفی اتصال هایی که انجام می شود دارای لازمه های مورد تایید آئین نامه ها نیستند و فقط جهت پیشرفت پروژه و کوتاه تر شدن پروسه تکمیل از این روش استفاده میشود.
وصله جوشی یا فورجینگ میلگرد: بررسی چالشهای این روش اتصال
وصله جوشی یا فورجینگ میلگرد یکی از روشهای اتصال میلگرد به هم است. از این روش تنها در صورتی می توانید استفاده کنید که کیفیت جوش بالا باشد و توسط مهندسین و آزمایشهای مربوطه تایید شود. در این روش انتهای دو میلگرد مورد نظر به وسیله جوش به یکدیگر متصل میشوند. این روش برای میلگردهای با قطر کم تا متوسط مناسب است و در مقایسه با وصله پوششی یا اورلب، مزایای قابل توجهی دارد. وصله جوشی میلگرد، اگرچه مزایایی مانند مقاومت بالا، مصرف کمتر میلگرد و ظاهر زیبا دارد، اما معایبی نیز دارد که باید در نظر گرفته شود. در اینجا به برخی از معایب کلیدی این روش اتصال میپردازیم:
- هزینه روش فورجینگ از روش کوپلر، بالاتر است.
- زمان لازم برای اجرای این روش بالا است.
- در روش فورجینگ به نیروی کار ماهر و شرایط آب و هوایی مناسب نیاز است. به همین دلیل محدودیت استفاده دارد.
- ایجاد پسماند و ضرر به محیط زیست
- نیاز به تمهیدات ایمنی
- محدودیت در ضخامت میلگرد
- دشواری در بازرسی
طراحی و اجرای وصله های آرماتور
طراحی و اجرای وصله آرماتور باید مطابق با آیین نامه های مربوطه مانند “آیین نامه بتن ایران (آبا)” انجام شود. در این آیین نامه، الزامات مربوط به طول، نوع و نحوه اجرای وصله ها برای هر نوع بارگذاری و شرایط مختلف ارائه می شود. نکاتی که باید در هنگام طراحی و اجرای وصله آرماتور مورد توجه قرار گیرد عبارتند از:
- محل وصله: محل وصله باید تا حد امکان دور از نقاط بحرانی سازه باشد.
- پوشش بتنی: وصله ها باید به طور کامل با بتن پوشانده شوند تا از خوردگی میلگردها جلوگیری شود.
- کیفیت اجرا: وصله ها باید با دقت و ظرافت اجرا شوند تا از ایجاد هرگونه ضعف در سازه جلوگیری شود.
در نهایت، با انتخاب روش مناسب برای وصله آرماتور و اجرای دقیق آن مطابق با آیین نامه های مربوطه، می توان از عملکرد مطلوب و ایمن سازه های بتن آرمه اطمینان حاصل کرد.
انتخاب روش مناسب برای وصله آرماتور
انتخاب روش مناسب برای وصله آرماتور در سازه های بتن آرمه، تصمیمی حائز اهمیت است که بر ایمنی، عملکرد و صرفه اقتصادی پروژه تاثیر مستقیم می گذارد. عوامل متعددی را باید برای انتخاب روشی متناسب با نیازهای خاص هر پروژه در نظر بگیرید.
مهمترین گزینه برای انتخاب یک روش مناسب، مشاوره با متخصصان این حوزه می باشد. مهندسان ما در گروه صنعتی کوپلرسازان با کمک به انتخاب بهترین روش شما را در این راه همراهی خواهند کرد.
گروه صنعتی کوپلرسازان، به عنوان بزرگترین تولید کننده کوپلر میلگرد در ایران، کلیه فرآیند های تولید محصولات خود را با استفاده از دستگاه های روز دنیا و رعایت تمامی پروتکل های کیفی این حوزه انجام می دهد. جنس تمامی کوپلر های کوپلرسازان از فولاد آلیاژی CK45 است و تمامی اتصالات مکانیکی این برند با دستگاه های تمام اتوماتیک CNC تولید می شود. برای خرید و مشاوره میتوانید با مشاوران ما در شرکت کوپلرسازان در ارتباط باشید.
جهت ثبت سفارش و خرید دستگاه رزوه زن میلگرد و دیگر انواع کوپلر، اخذ قیمت و مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر درخصوص سایر محصولات کوپلرسازان شامل انواع کوپلر میلگرد، دستگاه رزوه زن میلگرد و آچار کوپلر به بخش محصولات سایت شرکت مراجعه نمایید.