یکی از عوامل کلیدی در اجرای با کیفیت و اقتصادی آرماتوربندی، روش اتصال میلگردها به یکدیگر است. روشهای مختلفی برای اتصال میلگردها وجود دارد که مؤثرترین آن کوپلینگ میلگرد است. این روش که به اتصال مکانیکی نیز معروف است، با استفاده از قطعات فلزی کوچک به نام کوپلر، دو میلگرد را به صورت طولی و در امتداد یکدیگر متصل میکند.
خیلی از مهندسین و کارفرمایان باتجربه معتقدند روش های سنتی مانند اورلپ مصرف فولاد را افزایش میدهد و وزن سازه را بیشتر میکند. در عوض استفاده از کوپلرها سادهتر و سریعتر است و نیاز به تجهیزات خاصی ندارد. آنها می گویند کوپلرها مقاومت بیشتری نسبت به اورلپ و فورجینگ دارد.
با ما در گروه صنعتی کوپلرسازان بزرگترین تولید کننده انواع کوپلر میلگرد در ایران همراه شوید تا نگاهی دقیق تر به این موضوع داشته باشیم و ببینیم چرا این روزها کوپلر تنها گزینه روی میز کارفرمایان است؟!
مشتریان محترم می توانند برای خرید کوپلراستاندارد ، خرید دستگاه رزوه زن میلگرد از طریق شماره های درج شده بر روی سایت تماس بگیرند. جهت استعلام نشان استاندارد شماره پروانه 6691125015 را به سامانه پیامکی 10001517 ارسال کنید.
اهمیت اتصال میلگردها در آرماتوربندی
آرماتوربندی یکی از بخشهای حیاتی و اصلی در ساختمانها و سازههای مدرن است. کیفیت و نحوه اجرای آرماتوربندی مستقیماً بر مقاومت، هزینه و سرعت اجرای پروژه تاثیر میگذارد. به همین دلیل، آرماتوربندی صحیح و اصولی یکی از مهمترین مراحل در ساخت سازهها به شمار میآید. برای اجرای یک آرماتوربندی با کیفیت، لازم است میلگردها به اندازههای مورد نیاز بریده، خم و به یکدیگر متصل شوند. تا ساختار آرماتوربندی مطابق نقشههای طراحی، شکل بگیرد. اتصال آرماتورها به سه روش رایج است که در ادامه مطلب به آن اشاره می کنیم.
اورلپ؛ اتصال پوششی میلگرد
پیش از بررسی کوپلینگ میلگرد، لازم است به یکی از روشهای رایج اتصال میلگردها یعنی اتصال پوششی اشاره کنیم. در این روش، بخشی از طول میلگرد اول توسط میلگرد دوم پوشش داده شده. سپس با سیم آرماتوربندی به هم بسته میشوند. علیرغم رایج بودن این روشبرای استفاده کارفرمایان ، معایب اساسی نیز دارد از جمله:
- مصرف زیاد فولاد به دلیل همپوشانی، که هزینه پروژه را افزایش میدهد.
- وابستگی کیفیت اتصال به بتن، به طوری که اگر بتن آسیب ببیند، اتصال نیز ضعیف میشود.
- افزایش ابعاد ستونها برای رعایت نسبت فولاد به بتن، که فضای داخلی سازه را کاهش میدهد.
فورجینگ؛ جوش سر به سر میلگردها
جوشکاری فورجینگ یا سر به سر میلگرد یکی از روشهای معمول در فرآیند اتصال میلگردها بههم است. در فرآیند جوش فورجینگ، از یک شعله شدید با استفاده از گاز اکسیژن و یک گاز سوختنی (به طور معمول گاز استیلن) استفاده میشود. این شعله باعث گرم شدن دو سر میلگرد میشود تا حدی که به حالت خمیری برسند. سپس، میلگردهای نرم شده تحت فشار بههم متصل میشوند. روشهای سنتی مانند فورجینگ معایب زیادی دارند. از جمله:
- فورجینگ نیاز به تجهیزات پیچیده و هزینهبر دارد
- استفاده از گاز استیلن جهت تولید حرارت موردنیاز برای جوش سر به سر میلگرد، باعث تبدیل کنترل دما به یک وظیفه چالشی شده است. نبود کنترل دقیق دما میتواند بر کیفیت کار تأثیر منفی بگذارد و این یکی از بزرگترین مشکلات این روش است.
- برای جوشکاری میلگردها با استفاده از فورجینگ، نیاز به نیروی کار ماهر است تا کیفیت نهایی کار تضمین شود.
- در فرآیند آرماتوربندی میلگردها با فورجینگ، ساختار میکروسکوپی میلگردها تغییر میکند و در نتیجه مقاومت آن نیز کاهش مییابد. این موضوع باعث میشود میلگردهایی که با جوش سر به سر به هم پیوستهاند، در برابر خوردگی حساس تر شوند.
- فشار موردنیاز برای جوش دو سر میلگرد باید یکسان باشد؛ در صورت عدم تطابق فشار در نقاط مختلف، جوشکاری یکنواخت نخواهد بود و استحکام میلگرد کاهش خواهد یافت.
- یکی از عوامل مؤثر بر کیفیت نهایی جوش فورجینگ، شرایط آب و هوایی منطقه اجرا است. در مناطق سردسیر، کیفیت جوش فورجینگ کمتر بوده و احتمال خوردگی زیادتر است.
- دمای محیط بر روی سرعت خنک شدن محل جوش تأثیرگذار است. اگر محل جوشکاری به سرعت خنک شود، کیفیت کار کاهش و احتمال خوردگی در نقطه جوش افزایش مییابد.
کوپلر چیست؟
کوپلر میلگرد، قطعه ای مکانیکی از جنس فولاد است که برای اتصال دو میلگرد به یکدیگر استفاده میشود. این قطعه به صورت استوانهای با رزوههای داخلی طراحی شده است که به دو سر میلگردهای رزوه شده پیچ میشود.
گروه صنعتی کوپلرسازان سال هاست در زمینه تولید زنجیره کامل کوپلینگ شامل تولید آچار کوپلر، تولید انواع کوپلر میلگرد (از جمله کوپلر استاندارد، کوپلر چپ و راست، کوپلر تبدیلی، کوپلر انتهایی، کوپلر جوشی، کوپلر پیچی) و تولید دستگاه رزوه زن میلگرد به صورت حرفه ای فعالیت می کند و خدمات باکیفیت و قابل قبولی به صنعتگران، مهندسین، پیمان کاران و مشتریان خود در سرتاسر ایران ارائه می دهد.
تعریف کوپلینگ
با توجه به توضیحات بالا فرآیند کوپلینگ به عملیات اتصال دو میلگرد به وسیله کوپلر اطلاق میشود که بدون نیاز به جوشکاری یا استفاده از اتصالات اضافی، دو میلگرد را به طور محکم و مقاوم به یکدیگر متصل میکند. در حال حاضر کوپلینگ در صنعت ساختمانسازی به دلیل مزایای فنی و اقتصادی بسیار محبوب است.
کارفرمایان و توجیه فنی و مهندسی روش کوپلینگ
روش کوپلینگ به دلیل مزیت های فنی متعدد، مورد توجه بسیاری از مهندسان و طراحان سازه قرار دارد. اولاً، استفاده از کوپلرها باعث افزایش استحکام و پایداری اتصالات میلگردها میشود، چرا که این قطعات مکانیکی قادر به تحمل بارهای فشاری و کششی بالا هستند. بر اساس مطالعات انجامشده، اتصالات با استفاده از کوپلر میتواند تا 90 درصد از مقاومت کششی میلگرد اصلی را حفظ کند. ثانیاً، کوپلینگ به دلیل سرعت و سهولت در اجرا، به کاهش زمان ساخت و ساز کمک میکند. ویژگی که در پروژههای بزرگ و پیچیده که دارای اتصالات متعدد و دقیق، اهمیت بیشتری دارد. طبق آمار، استفاده از کوپلر زمان نصب میلگردها را تا 50 درصد کاهش می دهد.
مزایای کوپلینگ میلگرد برای کارفرمایان
روش کوپلینگ میلگرد برای رفع معایب روشهای سنتی و بهبود کیفیت و اقتصادی بودن پروژهها به کار میرود. مزایای این روش عبارتند از:
- کاهش مصرف فولاد: با اتصال انتهایی میلگردها، از میلگردهای اضافی استفاده نمیشود و در نتیجه هدررفت فولاد به حداقل میرسد.
- استقلال از کیفیت بتن: استحکام شبکه آرماتوربندی به کیفیت بتن وابسته نیست و شبکه به طور مستقل قوی است.
- کاهش وزن سازه: وزن کوپلر کمتر از وزن میلگردهای همپوشان است، که باعث کاهش وزن کلی سازه میشود.
- بهبود کیفیت بتنریزی: فضای آرماتوربندی خلوتتر شده. بتن به خوبی با آرماتورها در تماس است، در نتیجه استحکام فونداسیون را افزایش میدهد.
- کاهش ابعاد ستونها: با کاهش مصرف آرماتور، ابعاد ستونها کوچکتر و فضای داخلی سازه بزرگتر میشود.
فورجینگ و اورلپ یا کوپلینگ؟
مطمئنا پاسخ شما کوپلینگ است. چون با توجه به مطالب بالا می دانید که استفاده از کوپلینگ در پروژههای ساختمانی منجر به صرفهجویی قابل توجهی در هزینهها می شود. مثلا همین که لازم نیست دیگر از اورلپ (پوششدهی) میلگردها استفاده کنیم مصرف فولاد را تا 30 درصد کاهش داده ایم. همچنین فورجینگ نیز برای اتصال میلگردها، نیاز به تجهیزات و فرآیندهای پیچیده و هزینهبر دارد. شرایطی که ممکن است در هر پروژهای قابل اجرا نباشد.
علاوه بر این، کوپلینگ برعکس اورلپ که نیازمند برش های اضافی است، باعث کاهش ضایعات فولادی میشود. این امر نه تنها به کاهش هزینههای مواد اولیه کمک میکند، بلکه بر حفظ محیط زیست نیز تاثیر دارد.
کوپلرها نیاز به تجهیزات خاصی ندارند و همچنین فرآیند نصب آن بسیار سادهتر و سریعتر از روش های سنتی است. علاوه بر این، اتصالات کوپلری دارای مقاومت بالاتری نسبت به اورلپ هستند و به دلیل کاهش مصرف میلگرد، وزن سازه نیز کاهش مییابد.
کارفرمایان عزیز کوپلر را از کوپلرسازان بخرید
گروه صنعتی کوپلرسازان با ارائه انواع کوپلرهای با کیفیت و استاندارد، به شما کمک میکند تا پروژههای ساختمانی خود را با بالاترین کیفیت و کمترین هزینه اجرا کنید. تمامی محصولات ما مطابق با استانداردهای بینالمللی و تحت آزمایشهای دقیق کیفی تولید می شوند. با خرید کوپلر از ما، شما میتوانید از مزایای فنی و اقتصادی روش کوپلینگ بهرهمند شوید و اطمینان حاصل کنید که سازههای شما دارای استحکام و پایداری بالاتری خواهند بود.
برای دریافت مشاوره و خرید کوپلر، با ما تماس بگیرید تا متخصصان کوپلرسازان شما کارفرمایان عزیز را در انتخاب بهترین محصول و روش نصب یاری کنند. رضایت مشتریان هدف اصلی ماست و ما همیشه در تلاشیم تا بهترین خدمات را به شما ارائه دهیم.