مقایسه فنی کوپلر رزوه مستقیم و کوپلر رزوه مخروطی

مقایسه فنی کوپلر رزوه مستقیم و کوپلر رزوه مخروطی

برای مقایسه فنی کوپلر رزوه مستقیم و رزوه مخروطی ابتدا بهتر است کمی با ویژگی های کوپلر و فرایند رزوه‌کاری کوپلر میلگرد آشنا شوید. ما در این مقاله از گروه صنعتی کوپلرسازان، بزرگترین تولید کننده انواع کوپلر میلگرد در ایران این موضوع را بررسی کرده ایم.

تعریف کوپلر و فرایند رزوه کاری

کوپلر نوعی وصله مکانیکی است که دو میلگرد را به هم متصل می کند. این قطعه فولادی استوانه ای شکل و تو خالی است. فضای داخلی کوپلر دارای رزوه است.  این رزوه ها باعث می شود وقتی انتهای دو میلگرد داخل کوپلر قرار می گیرد درگیری لازم با رزوه های سرمیلگرد ایجاد و در نایجه اتصال میلگردها انجام شود.

فرایند رزوه کاری توسط دستگاه رزوه‌کاری کوپلر میلگرد برای ایجاد رزوه‌های داخلی کوپلرها انجام می‌شود. این دستگاه‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که بتوانند با دقت و کارایی بالا، رزوه‌هایی با استانداردهای مختلف را داخل کوپلرها ایجاد کنند.

نحوه ایجاد رزوه‌های کوپلر

ابتدا کوپلر به طول مورد نیاز برش می خورد و سطوح آن نیز تمیز می‌شود تا هرگونه آلودگی یا زنگ زدگی حذف گردد. سپس قطعه کوپلر در فیکسچرهای دستگاه قرار می گیرد و محکم می‌شود تا در طول عملیات رزوه زنی حرکت نکند.

در مرحله بعد، تنظیمات مربوط به سرعت چرخش، عمق برش و سرعت پیشروی انجام می‌شود. این تنظیمات بسته به نوع رزوه (مستقیم یا مخروطی) و استاندارد مورد نیاز متفاوت است. در نهایت ابزار رزوه‌کاری شروع به چرخیدن می‌کند و همزمان به جلو حرکت می‌کند تا رزوه‌ها را داخل کوپلر برش دهد. در رزوه‌های مستقیم، ابزار برش در امتداد خطوط موازی حرکت می‌کند، در حالی که در رزوه‌های مخروطی، ابزار به صورت مخروطی و با زاویه مشخص حرکت می‌کند.
پس از ایجاد رزوه، کیفیت رزوه‌ها با استفاده از ابزارهای کنترلی مانند گیج‌های برو- نرو بررسی می‌شود تا اطمینان حاصل شود که رزوه‌ها با استانداردهای مورد نیاز تطابق دارند. بعد از تایید کیفیت، کوپلر رزوه‌دار آماده استفاده در اتصالات می‌شود. در این مرحله ممکن است عملیات‌های تکمیلی مانند تمیزکاری نهایی یا پوشش‌دهی محافظ انجام شود.

انواع رزوه زنی کوپلر رزوه مستقیم و مخروطی

رزوه‌های مستقیم و رزوه های مخروطی، دو نوع رزوه کوپلر است. انتخاب نوع رزوه (مستقیم یا مخروطی) و تنظیمات دستگاه بستگی به نیازهای خاص پروژه و استانداردهای مورد استفاده دارد. بطور کلی رزوه‌های ایجاد شده بر روی کوپلر به اتصالات قوی و پایدار کمک می‌کند که برای ساخت و سازهای بتنی و سایر کاربردهای مهندسی ضروری هستند.

مقایسه کوپلر رزوه مستقیم و کوپلر رزوه مخروطی

کوپلر رزوه شده یک روش اتصال میلگرد در سازه‌های بتنی است که بدون نیاز به جوشکاری یا اورلپ، دو میلگرد را با استفاده از کوپلر استاندارد  به هم متصل می‌کند. همانطور که خواندید این کوپلرها به دو نوع رزوه مستقیم و رزوه مخروطی تقسیم می‌شوند که از لحاظ شکل و روش رزوه‌کاری با هم تفاوت دارند. در ادامه به بررسی هر یک از این کوپلرها پرداخته می‌شود:

کوپلر رزوه مستقیم

در این نوع کوپلر، میلگردها و کوپلرها به صورت مستقیم رزوه‌کاری می‌شوند، یعنی رزوه‌ها در امتداد دو خط موازی قرار می‌گیرند و فاصله بین آن ها ثابت است. برخی از مزایای این نوع کوپلر عبارتند از:

  • اتصال محکم و مقاوم: به دلیل درگیری کامل رزوه‌های میلگرد و کوپلر، انتقال نیروی کششی و برشی به طور کامل و یکنواخت انجام می‌شود و استحکام کششی معادل میلگرد را تأمین می‌کند.
  • کنترل آسان و دقیق: با استفاده از ابزارهای کنترل، تلرانس بین رزوه‌های میلگرد و کوپلر به راحتی کنترل می‌شود و جلوی تجاوز از حد مجاز را می گیرد. همچنین بستن کوپلر تا آخرین رزوه به معنی اتمام مرحله بستن است.
  • کاهش هزینه: طول کوتاه‌تر کوپلر رزوه مستقیم باعث کاهش هزینه‌های مواد اولیه، حمل و نقل و نصب می‌شود.
  • انعطاف‌پذیری بالا: امکان ایجاد رزوه چپگرد و راستگرد بر روی میلگردها وجود دارد که برای اتصال میلگردهایی با جهت‌های مختلف مناسب است.

کوپلر رزوه مخروطی چیست؟

در این نوع کوپلر، میلگرد و کوپلر به شکل مخروطی رزوه‌کاری می‌شوند، یعنی رزوه‌ها در امتداد دو خط مماس با یک دایره قرار دارند و فاصله بین آن ها با افزایش شعاع دایره کاهش می‌یابد. برخی از ویژگی های این نوع کوپلر عبارتند از:

  • اتصال ضعیف و ناپایدار: به دلیل عدم درگیری کامل رزوه‌های میلگرد و کوپلر، انتقال نیروی کششی و برشی به طور ناقص انجام می‌شود و استحکام کششی معادل میلگرد را تأمین نمی‌کند.
  • کنترل دشوار: تطابق زاویه مخروط‌های روی کوپلر و رزوه‌های آرماتور به راحتی امکان‌پذیر نیست. کوچک‌ترین اختلاف زاویه ممکن است باعث کاهش استحکام اتصال شود.
  • افزایش هزینه: طول بیشتر کوپلر رزوه مخروطی باعث افزایش هزینه‌های مواد اولیه، حمل و نقل و نصب می‌شود.

مهمترین پارامترها در تفاوت کوپلر رزوه مخروطی با رزوه مستقیم

ایجاد رزوه مستقیم

رزوه‌های مستقیم در انتهای میلگرد و داخل کوپلر به گونه‌ای ایجاد می‌شوند که درگیری کامل رزوه‌ها با یکدیگر صورت گیرد. این رزوه‌ها در امتداد دو خط موازی قرار دارند و تلرانس بین رزوه‌ها به راحتی با ابزارهای کنترلی Go و Not Go قابل کنترل است. در مقابل، در رزوه مخروطی، تطابق زاویه مخروط‌های روی کوپلر و رزوه میلگرد به راحتی امکان‌پذیر نیست. اختلاف زاویه‌ای حتی به مقدار کم  باعث کاهش استحکام اتصال می شود.

طول کوپلر

کوپلرهای رزوه مستقیم حدود 30 درصد کوتاه‌تر از کوپلرهای مخروطی هستند که باعث کاهش هزینه‌ها و صرفه‌جویی در مواد اولیه می‌شود.

ابزار و روش رزوه‌کاری

رزوه‌های مخروطی با ابزار برش و به روش براده‌برداری ایجاد می‌شوند که نیاز به دقت بالایی دارد و استهلاک ابزار در این روش زیاد است. در نتیجه، پس از تولید تعداد کمی رزوه مخروطی، ابزار نیاز به تعویض دارد و در غیر این صورت کیفیت رزوه‌کاری کاهش می‌یابد.

استحکام کششی

کوپلرهای رزوه مخروطی نمی‌توانند استحکام کششی رزوه‌های مستقیم را فراهم کنند. معمولاً میلگرد از داخل کوپلر خارج می‌شود یا از محل رزوه‌ها می‌شکند، در حالی که در کوپلرهای رزوه مستقیم، شکستگی در میلگرد و دور از کوپلر اتفاق می‌افتد.

ابزار بستن کوپلر

برای بستن کوپلرهای رزوه مخروطی حتماً باید از آچار گشتاوری (ترکمتر) استفاده شود. در حالی که برای کوپلرهای رزوه مستقیم نیازی به آچار مخصوص نیست و بستن میلگرد تا آخرین رزوه کافی است.

ایجاد رزوه چپ‌گرد

در کوپلرهای رزوه مخروطی، امکان ایجاد رزوه چپ‌گرد وجود ندارد و نمی‌توان کوپلر چپ و راست ساخت. در حالی که در رزوه‌های مستقیم، ایجاد رزوه چپ‌گرد به همان سادگی رزوه راست‌گرد است.

نظارت بر اجرای صحیح

اجرای کوپلرهای رزوه مخروطی به کنترل با آچار گشتاوری و افراد متخصص نیاز دارد. در حالی که در کوپلرهای رزوه مستقیم، تنها بستن میلگرد تا آخرین رزوه نشان‌دهنده اجرای صحیح است و تخصص چندانی نمی خواهد.

درگیری آسان

تنها مزیت کوپلرهای رزوه مخروطی درگیری آسان میلگرد و کوپلر در ابتدای مرحله بستن به دلیل شکل مخروطی رزوه‌ها است. چون جاگذاری میلگرد درون کوپلر را تسهیل می‌کند.

کاربرد کوپلر رزوه مستقیم

پروژه‌های ساختمانی با نیاز به استحکام بالا:کوپلرهای رزوه مستقیم به دلیل درگیری کامل رزوه‌ها، اتصالات بسیار محکمی را فراهم می‌کنند. این امر به ویژه در سازه‌هایی که نیاز به استحکام کششی و برشی بالایی دارند، مانند برج‌ها و پل‌ها، حیاتی است.

پروژه‌های با دقت کنترل بالا:استفاده از ابزارهای کنترلی Go و Not Go امکان کنترل دقیق تلرانس‌ها را فراهم می‌کند، که برای پروژه‌هایی با نیاز به دقت بالا مناسب است.

محدودیت فضا:کوپلرهای رزوه مستقیم به دلیل کوتاه‌تر بودن نسبت به کوپلرهای مخروطی، برای مکان‌هایی که فضای محدودی برای نصب وجود دارد، مناسب‌تر هستند.

پروژه‌های با هزینه محدود:به دلیل کاهش هزینه‌های مواد اولیه، حمل و نقل و نصب، این نوع کوپلرها برای پروژه‌هایی که بودجه محدودی دارند، انتخاب مناسبی هستند.

کاربرد رزوه مخروطی

اتصالات با نیاز به درگیری آسان:به دلیل شکل مخروطی رزوه‌ها، کوپلرهای رزوه مخروطی برای مواقعی مناسب هستند که درگیری اولیه میلگرد و کوپلر باید به راحتی انجام شود، مانند نصب سریع در شرایط دشوار کار.

اتصالات موقت یا کم‌تنش: این نوع کوپلرها به دلیل عدم استحکام کششی معادل با رزوه‌های مستقیم، برای اتصالاتی که تنش‌های زیادی را تحمل نمی‌کنند، مناسب‌تر هستند.
پروژه‌هایی که نیاز به ابزارهای تخصصی دارند:در مواردی که دسترسی به ابزارهای تخصصی مانند آچار گشتاوری وجود دارد و نیروی کار متخصص در دسترس است، استفاده از این نوع کوپلرها ممکن است انتخاب مناسبی باشد.

نتیجه‌گیری

در نتیجه مقایسه کوپلر رزوه مستقیم با کوپلر رزوه مخروطی می‌توان گفت که کوپلر رزوه مستقیم به دلیل ساختار ساده‌تر و هزینه کمتر مناسب‌تر است، به‌ویژه اگر هزینه پروژه مهم باشد. همچنین، کوپلر رزوه مستقیم به دلیل کوچکتر بودن برای فضاهای محدود مناسب‌تر است. به طور کلی، انتخاب مناسب بین این دو نوع کوپلر بستگی به نیازها و شرایط خاص پروژه دارد.

کارفرمایان و مدیران  محترم پروژه می توانند برای خرید کوپلر، خرید دستگاه رزوه زن میلگرد و استفاده از خدمات رزوه زنی میلگرد همین الان با کارشناسان کوپلرسازان از طریق شماره های درج شده بر روی سایت  تماس بگیرند. جهت استعلام نشان استاندارد شماره پروانه 6691125015 را به سامانه پیامکی 10001517 ارسال کنید. سوال دارید با ما تماس بگیرید.

لطفا امتیاز بده!
اگه خوشت اومد به اشتراک بزار!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *